Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2022 г.

Политика

16-06-2022, 21:06

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парламентът прие на първо четене актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. "За" бяха 133 депутати , "против" -  104, без "въздържал се", предаде БТА.

С актуализацията  правителството предлага спешен пакет от антикризисни мерки, с който да се намалят негативните последствия от увеличаващите се цени на горивата и енергоносителите върху хората и бизнеса.

С поскъпването на стоките от първа необходимост е мотивирано значително по-високо увеличение на пенсиите от планираното с първоначалните разчети. 

Очаква се през 2022 г. реалният растеж на БВП на България да е 2,9 на сто - понижение спрямо прогнозата, с която бе приет Законът за държавния бюджет за тази година, а в края на 2022 г. инфлацията да достигне 11,6 на сто, като водещ "принос" за това ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 23,9 на сто на годишна база през декември.  

Със законопроекта е предложено увеличение на максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2022 г., от 7,3 млрд. лв. на 10,3 млрд. лв., като допълнително набраните средства ще послужат за префинансиране по падежиращия държавен дълг в началото на следващата година.