Делян Добрев: Някой прибира по 10 млн. лева на ден от скъпите горива (Видео)

Общество

17-06-2022, 13:38

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според ГЕРБ управляващите крият истината за цените на горивата

България купува уралски нефт, който за разлика от сорта Брент, поевтинява. Това обяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти в парламента.

"Българската рафинерия работи с уралски нефт. Цената му през последната 1 година няма изменение.  Няма изменение на цената на акцизите, нито на ДДС. А горивата са 1 лев по-скъпи. За последните 6 месеца цената на масовия бензин и дизел са скочили с 36 и 37%", заяви Добрев.

Той показа данни на „Блумбърг”, според които от февруари уралският нефт е поевтинял и средната цена през май е била 78 долара на барел.

"След войната в Украйна уралският нефт е с 30% по евтин. Питаме защо за последните 6 месеца бензинът и дизелът скочиха с 1 лев”, заяви Добрев.

"Защо купуваме евтин руски петрол, а плащаме скъп американски Брент? Това е разлика от 1 лев на литър. Някой ни дере и ги прибира в собствения си джоб”, заяви Добрев.  

"Общата консумация в България на година е 3,5 милиарда. Всички ние купуваме на ден около 10 милиона литра. По 1 лев разлика – някой прибира по 10 милиона на ден. Управляващото мнозинство ни занимава с всичко друго, но не и с това какво се случва на пазара на горива”, каза Добрев.

Депутатът каза, че от ГЕРБ са предложили още миналата седмица да се създаде комисия в НС, която да провери въпроса. Получили са подкрепа за това и от „Демократична България”. Внесена е била докладната. В петък е трябвало да влезе като първа точка създаването на такава комисия. „НЕ само, че не беше разгледана в петък, но я нямаше като точка в седмичната програма”, каза Добрев.  

"Колективното обществено съзнание с вълнение следи какво се случва в пленарна зала – дали ще има още политически мигранти. А какво се случва през това време – плаща всичко по-скъпо”, каза Томислав Дончев. „За правителството има само една тема – неговото собствено оцеляване”, коментира депутатът.

"Имам информация, че Асен Василев се е срещал 4 пъти с „Лукойл”. Горивата започнаха да скачат последните 6 месеца. Откога е това правителство? От 6 месеца. Среща се кабинетът с „Лукойл” и цената започва да расте. Едно производство в КЗК е дълго. Ако нямаше срещи на кабинета с „Лукойл”, нямаше да имаме съмнения. Но има срещи, има лобизъм от страна на Асен Василев в ЕК да продължим да купуваме руски петрол. За газа казваме: „В никакъв случай руски газ”. Защо? За да вкараме посредниците и да върви далаверата. 100 милиона само за месец май”, каза Добрев.

Вижте повече във видеото: