ВМРО: Правителството и мнозинството на промяната водят общините към фалит

Политика

20-06-2022, 13:05

Снимка:

ВМРО

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Общинските съветници на ВМРО в София питат къде са парите за транспорт

Лидерът на групата на ВМРО в СОС Карлос Контрера обвини Министерски съвет и парламентарното мнозинство на промяната, че води към фалит всички български общини. Според него актуализацията на бюджета не кореспондира с икономическите и обществени реалности. ВМРО задава въпроса какви са тия 300 млн. лв. за ковид-ваксини и лекарства за лечение на Ковид? В същото време пари за подпомагане на обществения и междуградския транспорт няма. Няма финансиране за българските общини – за пътища, за ВиК, за здравни и социални услуги.

„Внесената актуализация на бюджет е некадърен опит на умно-красивата власт да си купи няколко месеца комфорт, докато дочака парите от Плана за възстановяване, които да насочат към „правилните“ хора и фирми. В бюджета за 2022 г. и в неговата актуализация няма реформи, няма ги спрените уж кражби, както аламираше финансовият министър. Има абсолютно дилетантско надуване на социалните плащания, което ще доведе до взрив. В момента флиртуват с пенсионерите, готвейки вдигане на данъци и осигуровки, защото това, което обещават няма как да се финансира от догодина.
За общините няма нито лев. Това означава, че през идващите есен и зима десетки общини няма да могат да си платят сметките за ток, няма да са ремонтирали пътища, един метър тръба за водопровод или канал няма да се положи, общественият и междуселищен транспорт ще спре или в най-добрия случай ще се редуцира на принципа „по веднъж на високосна година“. Правителството не води диалог с местната власт. Всъщност, никакъв диалог не води нито с общини, нито с браншове. Те ходят нагоре-надолу и лъжат на едро – къде са парите за дофинансиране на обществения транспорт и междуселищните превози? Няма ги. Лъгаха, че на актуализацията на бюджета ще направят разчети и поне ще има дофинансиране за скъпите ток, природен газ и течни горива. Е, няма нищо такова. Аз съм внесъл поне пет писма, последните на 3-ти и 13-и юни с конкретни разчети за разходи и с данни за направени реформи в София. И на тях получавам отговори – вдигнете билетите и картите на хората и се спасявайте. Това е промяната, тя мачка местната власт и мъчи хората.“, атакува бездействието на правителството Карлос Контрера.

Според ВМРО Кирил Петков и Асен Василев умишлено водят местната власт към фалит, за да ходят кметовете на общини да им се молят на килимчето и да бъдат рекетирани от централната власт. Този тип отношения са хранителна среда за корупция и схеми за уреждане злоупотреби. Няма друго обяснение на тази политика на правителството, което остава глухо за всички проблеми на регионалното развитие. Според общинските съветници от ВМРО генералното решение е финансова децентрализация, но внесените предложения до Министерски съвет и парламента от общинските съветници Карлос Контрера и Михаил Петров дори не са разглеждани. Без финаснова децентрализация (част от генерираните данъци да се връщат към общините) местната власт ще е подложена на тормоз и рекет от финансовия министър.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен