Първият успешен вот на недоверие е факт: Кабинетът "Петков" падна

Политика

22-06-2022, 19:21

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

За първи път в историята на демократична България вот на недоверие внесен от страна на опозицията сваля правителство

Първи успешен вот на недоверие в най-новата история на България свали oт власт правителството на Кирил Петков. 

От 239 гласували на заседанието се регистрираха 181 депутати - 67 от ПП, 59 от ГЕРБ-СДС, 34 от БСП, 26 от ДПС, 16 от ДБ и 13 от Възраждане. "За" гласуваха 123 депутати, "против" бяха 116, въздържали се нямаше.

Ще припомним, че предложението за гласуване на недоверие на Министерския съвет с министър-председател Кирил Петков заради провала на правителството във финансово-икономическата политика беше внесено от парламентарната групата на ГЕРБ-СДС.

До падането на кабинета се стигна след разрив в управляващата Четворна коалиция и изтеглянето на партия „Има такъв народ“. Лидерът на ИТН Слави Трифонов мотивира решението си с разминаване по отношение на Скопие и обвини довчерашните си партньори, че съсипват финансово страната. Без формацията на Трифонов кабинетът Петков остана с крайно недостатъчните 109 депутати при необходими най-малко 121 за оцеляване или 130-140 за комфортно съществуване. Последва „люспене“ в групата на ИТН и съмнения за покупка на народни представители.

Какво следва?

Предстои президентът Румен Радев да връчи мандат на "Продължаваме промяната" за нов опит за съставяне на кабинет в този парламент. Ако партията на Кирил Петков не успее, вторият мандат автоматично отива при ГЕРБ-СДС. Ако и те не успеят да съставят правителство, президентът може да избере една от останалите парламентарно представени групи, на която да връчи третия мандат в опит да бъдат избегнати предсрочни избори.