КНСБ започна протестна акция пред парламента с искане за по-високи доходи

Портфейл

23-06-2022, 16:00

Снимка:

КНСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

КНСБ започна днес протестна акция до сградата на Народното събрание с настояване за вдигане на доходите на работещите хора с актуализацията на бюджет 2022 г. Срокът за предложения преди разглеждането на проектозакона на второ четене от парламента изтича тази вечер.

За да бъдат чути исканията на конфедерацията, до служебния вход на Народното събрание бе разположена протестна палатка, а текстовете с конкретните предложения бяха връчени на депутати от почти всички  парламентарни партии. Главният икономист на КНСБ Любослав Костов, вицепрезидентът Тодор Капитанов, лидерите на основни федерации и експертите от конфедерацията запознаха с исканията както народните представители, които се отзоваха на поканата за разговори, така и преминаващи граждани. Депутатите се ангажираха, че ще разгледат и внесат част от предложенията.

Шоковото вдигане на цените на основните хранителни стоки бе онагледено с пазарска количка с основни продукти от потребителската кошница. Върху тях бяха изписани цените им преди година – през юни 2021-ва, и настоящите високи стойности. Изчисленията показват, че за една година продуктите в кошницата са поскъпнали от 72,36 на 104,62 лв.

От 24 години в България не е имало толкова висока инфлация, посочи Любослав Костов. Отговорното поведение в момента е да бъде вдигната минималната работна заплата на 760 лв. и да се увеличат възнагражденията на работещите в бюджетния сектор, каза още той и обясни, че независимо как се казва премиерът на България или каква е политическата обстановка, политиката по доходите трябва да бъде винаги изведена пред скоби и да стои на първо място. 

Костов посочи, че средствата за вдигането на доходите ще дойдат през повишаването на приходите и неизпълнението на капиталовата програма, която е 8,2 млрд. лв. и нито веднъж в годините назад не е била реализирана изцяло. Така средствата реално ще са повече от исканите 800 млн. лв. от КНСБ за ръст на минималната заплата и на доходите на работещите в публичния сектор.

В протеста се включиха и председателите на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Валентина Васильонова, на НСПС “Огнеборец” Венцислав Станков, на Синдиката на българските учители Янка Такева, която бе придружена от колеги от учителските синдикати в Румъния и Сърбия, които са в страната ни за международна конференция. Участие взеха и председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев, генералният секретар на ФНСДУО Ана Белева, зам.-председателят на НСФ “Култура” Мариела Маламат, представители на синдикалната организация в НЗОК, на ФНСОЛП. Всички те представиха конкретните проблеми и искания по браншове.

С актуализацията на бюджета КНСБ настоява за:

Ръст на минималната заплата от 710 на 760 лв.

Ръст на възнагражденията на работниците и служителите в бюджетната сфера с поне 15 процента, а на работещите на терен – с 20 на сто.

По-голяма подкрепа за семейства с деца чрез увеличение на размера на данъчното облекчение за деца от 4500 на 7500 лв. годишна данъчна основа за едно дете и от 9000 на 15 хил. лв. за семейство с две деца.

Преструктуриране на разходите, така че да се захранят с 1,5 млрд. лв. перата, свързани със социалното подпомагане и да се разшири обхватът на хората, които се нуждаят от подкрепа в трудната социална обстановка.

Протестната палатката ще остане до служебния вход на Народното събрание до приемане на исканията на КНСБ.