Исторически момент: Украйна и Молдова получиха статут на кандидати за членство в ЕС

Свят

23-06-2022, 22:42

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Лидерите на държавите от Европейския съюз решиха тази вечер Украйна и Молдова да получат официален статут на страни кандидати за членство в ЕС, предаде ДПА, като се позова на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Исторически момент. Днес е решаваща стъпка по пътя ви към ЕС", написа той в Туитър.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази увереност, че двете бивши съветски републики ще проведат необходимите реформи възможно най-бързо, предаде Ройтерс.

Получаването от Украйна на статут на кандидат за членство в ЕС "е много силен сигнал към Русия", каза френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новината.

"Това е уникален и исторически момент в отношенията Украйна-ЕС", написа Зеленски в Туитър. Той изрази увереност, че "бъдещето на Украйна е в" Европейския съюз.

"Исторически ден за Молдова", изрази задоволство президентката на страната Мая Санду. Тя призна, че предстои "труден път, който ще изисква много труд и усилия". "Ние обаче сме готови да го извървим заедно, за да осигурим на (молдовските) граждани по-добро бъдеще", обеща в същото време Санду.

В петък Европейската комисия вече препоръча две бивши съветски републики да получат официален статут на кандидати за членство в ЕС.

Раздираната от война Украйна и съседна Молдова от месеци лобират да започнат преговори за членство в съюза. Самият процес на присъединяване, политически обременен и юридически сложен, обаче може да се проточи с години или дори с десетилетия, отбелязва ДПА.

Получаването на официален статут на кандидат за членство е едва първата от много стъпки. Тя обаче осигурява достъп до финансова подкрепа за социални, правни и икономически реформи с цел приближаване на съответната страна кандидат до стандартите на ЕС, посочва ДПА.

Франс прес посочва, че по план Европейската комисия трябва да даде в края на годината първа оценка за провежданите от Украйна и Молдова реформи, по-конкретно в областта на борбата с корупцията и за гарантиране на независимостта на съдебната система.

Що се отнася до Грузия - друга бивша съветска република, която също има амбиции за присъединяване към ЕС, лидерите на 27-те прецениха, че трябва да извърши още реформи, за да може да получи официален статут на кандидат за членство. Те обаче признаха европейската перспектива пред южнокавказката страна.

"Бъдещето на Грузия е в ЕС", написа в Туитър Шарл Мишел.

Източник: БТА