МВнР: Албанският премиер да съобразява изразните си средства

Политика

24-06-2022, 12:07

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

България винаги е била сред тези държави членки на Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ, посочват в позиция от МВнР.

"Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще. В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна кандидат за членство в ЕС", изтъкват от МВнР.

В изказване пред БНТ вчера албанският премиер Еди Рама определи случващото се в България по отношение на преговорите за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания като срам и позор.

"На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", заключват от външното ни ведомство.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен