Нинова: На Радев президентската институция му е тясна, служебните кабинети му се усладиха

Политика

25-06-2022, 09:59

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова започнаха да атакуват правителството буквално в първия месец. Аз нямах обяснение защо толкова бързо президентът, който създаде ПП, който ги изстреля във властта, ги атакува. С времето си дадохме сметка какво става. Това коментира вицепремиерът в оставка и лидер на БСП Корнелия Нинова в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ.

"На президента Радев президентската институция му е тясна, той иска реална власт. Служебните кабинети му се усладиха. Инсталирайки ги като лице на промяната, като някакви кукли едва ли не, той си мислеше, че ще остане да дърпа конците. И след като Кирил Петков и Асен Василев си поеха отговорността, това не се случи и според мен разривът започна с първата смяна в "Булгаргаз", заяви Нинова.

Тя определи в много случаи като абсолютно необективни атаките от президентството.

"Президентът чрез своите назначения в администрацията искаше да бъде скрития премиер, а Кирил Петков да бъде лицето", допълни Нинова.

Вицепремиерът коментира интервюто на премиера Кирил Петков пред британския "Гардиън", което предизвика коментари по темата изнасяме или не оръжия за Украйна.

"Имаме едно разминаване и едно неправилно тълкувание в това интервю", обясни Нинова.

"Ние много отдавна сме заявили позицията си, че трябваше да продължат разговорите с "Газпром". След няколко срещи с работодателските организации, тяхното мнение беше същото, така че тук имаме разминаване с г-н Петков и това не е новина", обясни Нинова.

"По темата за оръжията за Украйна - България не е изнесла и един патрон за Украйна и не изнася", категорична е Нинова. Тя даде опростен пример за ситуацията.

"Представете си - купувате си кола, плащате си, тя си е ваша, решавате да я продадете или да я дарите на съседа. Може ли този, който ви я е продал преди това, да ви каже да не го правите и цял живот да я карате?", посочи Нинова.