Лекар: Електронното здравеопазване в този му вид е пълен провал

Общество

26-06-2022, 11:25

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това коментира общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов

От години държавата неглижира проблемите в здравеопазването. Липсва адекватна държавна политика по отношение планирането на броя необходимите лекари. Това коментира в студиото на „Събуди се” по Нова тв общопрактикуващият лекар д-р Мирослав Спасов.

„От години се знае за проблема със застаряващите общопрактикуващи лекари, доболнични и болнични специалисти. За мен е логично държавата да каже от колко общопрактикуващи лекари има нужда”, подчерта той.

Спасов засегна и друг проблем - напускащите България хора, които се обучават за медицински специалисти в страната. „Колега беше качил своя фиш за заплата в Националната кардиологична болница. 759 лв. за специализант. Какво може да прави този колега?”, попита медикът, според когото има неадекватно финансиране на здравеопазването.

Според него към момента електронното здравеопазване в този му вид е „пълен провал”. „Получават се и куриозни случаи. След като не се открие номерът на направлението, пациентът се кара да доплаща. При което топката отново се връща при нас”, обясни Спасов.

По думите му има негови колеги, които се затрудняват да работят със софтуера. Големият проблем обаче бил със софтуерната разработка на електронното здравеопазване. „Имах случай с пациент, пратен за консултация с психиатър. От ДКЦ ми се обадиха с питане - защо е издадено направление за психолог, на каквото ние нямаме право”, добави той.