"Галъп": 48,1% от българите одобряват свалянето на правителството

Политика

27-06-2022, 10:45

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени

Обществото е разделено в мненията си за случващото се в страната. Вината за падането на властта се вижда главно и в грешки на самата власт и не са получили широко разпространение част от обясненията, свързани с различни задкулисни планове. Френското предложение по проблема със Северна Македония не е убедило обществото, че интересите на България са спазени.

Това са част от изводите от експресен телефонен сондаж сред представителна извадка от 800 души, проведен между 23 и 25 юни.

48,1% одобряват свалянето на правителството, но други 50,5% не одобряват свалянето му. Данните сочат поляризация и известна консолидация на привържениците на правителството – дошла явно като реакция към начина, по който това правителство бе свалено, както и към момента на свалянето му.

35,3% виждат в днешната ситуация шанс да се избере по-стабилна власт през есента, но 59,2% смятат, че ситуацията е проблем за страната ни. Останалите се колебаят. Затова и по-скоро надделяват надеждите да се състави правителство в рамките на този парламентарен мандат –  57,9% срещу 40,6%, които искат избори.

Като че ли надделяват очакванията отново ПП да съставя правителство (40,3%) срещу възможността ГЕРБ да състави правителство (18,2%) или други различни формати с трети мандат (дялове под 10%). Никола Минчев пък е получил одобрение – положителните оценки надделяват над отрицателните и са 39%, отрицателните – 31,6%, а неутралните – 19,8%. Останалите се колебаят.

По повод чутите досега обяснения за падането на правителството, обяснението, че носи собствена политическа вина (65,2% съгласни срещу 33,6% несъгласни) надделяват срещу обяснения от типа „имаше преврат от страна на мафията“ (41,6% съгласни, но 51% несъгласни), „свали го Русия“ (19,5% съгласни срещу 72,7% несъгласни) и т.н.

Френското предложение е оставило засега разочарование. 25% смятат, че то е отчело в достатъчна степен българските интереси, но отчетливо мнозинство от 59,5% смята, че интересите ни не са отчетени. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 800 души. Изследването е проведено в периода 23-25 юни 2022 г. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 54 хил. пълнолетни българи.