Лидерите от Г-7 ще проведат видеоразговор със Зеленски

Свят

27-06-2022, 10:55

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Очаква се президентът на Украйна Володимир Зеленски да настоява за доставка на още тежки оръжия, когато по-късно днес ще се обърне към групата на богатите държави от Г-7.

Това се случва след серия от руски ракетни удари по Киев и други райони през уикенда, при които загина най-малко един човек.

В Източна Украйна Русия е поела пълен контрол над Северодонецк и се насочва към близкия Лисичанск.

Вчера Зеленски заяви, че забавянето на доставките на оръжие е „покана към Русия да нанася удари отново и отново“. В ежедневното си видеообръщение той също така призова за системи за противовъздушна отбрана и нови санкции срещу Русия.

„Партньорите трябва да действат по-бързо, ако наистина са партньори, а не наблюдатели“, каза той.

Войната в Украйна е на първо място в дневния ред на Г-7 и се очаква държавите да обещаят допълнителна военна подкрепа за Киев и повече санкции срещу Москва.

Западните лидери се опитват да поддържат единен фронт. Германският канцлер Олаф Шолц заяви, че руските ракетни удари показват, че е „правилно да се обединим и да подкрепим украинците“. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че руският президент Владимир Путин разчита, че НАТО и Г-7 „ще се разцепят... но ние не сме го направили и няма да го направим“.

Срещата на върха на Г-7 в Бавария ще бъде последвана от среща на НАТО в Испания по-късно през седмицата, на която се очаква да говори и украинският президент.