Зам.-министър Маргаритов: През изминалите 10 дни цените на основните храни са стабилизирани и не се повишават

Общество

28-06-2022, 12:29

Снимка:

Министерство на икономиката и индустрията

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Цените на основните хранителни стоки са стабилизирани през изминалите 10 дни и не се  повишават. Това каза заместник-министърът на икономиката Димитър Маргаритов в ефира на „БНТ“. По думите му зеленчуците и плодовете леко поевтиняват, а това говори за известно успокояване. Това съобщиха от пресцентъра на министерство на икономиката и индустрията.

Маргаритов отбеляза, още че при млечните продукти  има лек ръст на цените, но причината за това остават покачващите се цени на горивата. А това е един процес, който продължава вече доста време и се влияе от международния пазар.

Зам.-министър Маргаритов уточни, още че се очаква и цената на хляба  да намалее. „Тези 20 % ДДС, които няма да бъдат начислявани трябва да доведат до по-ниска цена. По думите му важното е да бъдат въведени мерките, за да доведат до ефекта спрямо хората. „Правим така, че във възможностите на бюджета, хората да бъдат компенсирани, макар и частично за това, което се случва“, подчерта той.

Предвидените мерки са временни и имат антикризисен характер, посочи заместник-министърът. Според него те не могат да бъдат дългосрочно фокусирани и не могат да бъдат диференцирани.

„В случая е важно да се намерят механизмите, с които бързо и ефективно да се подпомогнат всички хора, защото в българското общество е трудно да се направи обективен анализ къде са границите между различните социални групи“, уточни Маргаритов.