Кирил Петков: Гоним от страната 70 руски дипломати

Политика

28-06-2022, 20:57

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Корнелия Нинова заяви, че решението за изгонването им не е взимано в МС или на коалиционен съвет

България гони 70 руски дипломати, работили срещу интересите на страната. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков пред журналисти.

"Нашите служби са ги идентифицирали като хора, свързани до голяма степен с техните служби и са работили срещу интересите на нашата родина. Искам да поздравя българските служби и Външно министерство, че са си свършили работата. Искам да кажа на всички чуждестранни страни, не само на руската - че всеки, който работи срещу интересите на България - България има служби, които работят за нейните интереси и те ще бъдат призовани и отзовани да си отидат обратно в страната", каза Петков.

"Това са 70 човека – голяма бройка. Те са били на официални дипломатически позиции. Това са дипломати към руското посолство, не говорим за хора извън руското посолство. При мен беше докладвано, че са извършвали несвойствени дейности за тези позиции. Това не е агресия към руския народ. Когато чужди правителства се опитват да се месят във вътрешните работи на България, имаме институции, които ще противодействат. В неделя очакваме пълен самолет от 70 места да замине обратно за Москва", посочи Петков.

По-късно от МВнР потвърдиха, че е връчена нота на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова за намаляване на персонала на руските представителства у нас:

"Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на персонала на руските представителства в Република България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически служители.

Искането на България има две основания: първо, реципрочност, основана на чл. 11 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Персоналът на задграничните представителства следва да се поддържа в разумни и нормални рамки, предвид настоящото състояние на двустранните отношения. Второ, заради осъществяването от руски служители на дейност, определена от компетентните български власти като несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения, чиято цел е развитието на приятелски отношения между държавите. Дейност, окачествявана от съответните институции като заплаха за националната сигурност, като основание обявяването им за нежелани.

Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно Консулството си в Екатеринбург.

На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г., се казва в съобщението.

Нинова: Решението за изгонване на руски дипломати не е взимано в МС или на коалиционен съвет

Вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова написа в личния си профил във Facebook коментар на новината, съобщена по-рано от премиера в оставка Кирил Петков, че страната ни гони 70 руски дипломати. 

"Решението да бъдат изгонени 70 руски дипломати е безпрецедентен акт в българската дипломация, който ще има дългосрочни последици. То не е вземано от Министерски съвет, нито на коалиционен съвет. БСП категорично не е съгласна с това решение, който и където и да го е взел", написа Нинова в социалната мрежа.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен