САЩ предприемат действия срещу маймунската шарка, започва да ваксинира

Свят

29-06-2022, 09:47

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството на САЩ увеличава усилията си за спиране на разпространението на маймунската шарка чрез изпращане на стотици хиляди дози ваксина до щатите през следващите месеци, като разширява достъпа на най-застрашените и увеличаване на доставките в районите с голям брой случаи, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Обявеният план за действие включва бързо разширяване на достъпа до дози от ваксината „Джинеос“ на „Бавариан Нордик“, който досега е била ограничен, за предотвратяване на маймунска шарка в районите с най-висока степен на разпространение и нужда.

Щатските и местните здравни служби също могат да поръчват доставки от ваксината AКAM2000 на „Емърджънт Байосолюшънс“, която е с много по-голямо предлагане, но има повече странични ефекти и не може да се използва от всички, включително от хора с отслабен имунитет.

Администрацията на Байдън ще отпусне 296 000 дози от „Джинеос“ от националния запас на щатите и териториите през следващите седмици, като 56 000 ще бъдат  отпуснати незабавно, а 1,6 дози през следващите месеци, съобщиха официални лица.

В САЩ има 306 случая на маймунска шарка, вирусна инфекция, свързана с дребната шарка, която причинява болезнени кожни лезии.

Въпреки че вирусът е ендемичен в някои части на Африка, в момента е обхванал и страни, в които обикновено не е наличен, което  предизвиква опасения, че може да се разпространи по-широко.