Превозвачи: По-скъпи стоки и услуги заради увеличението на тол таксите

Общество

29-06-2022, 18:02

Снимка:

Нова тв

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От Съюза на международните превозвачи отчитат, че това ще доведе до ръст на инфлацията

Превозвачи се обявиха срещу увеличението на тол таксите и обхвата на тол сиетамата от 1 юли. И призоваха управляващите да преразгледат решението си. По думите им това увеличение ще струва по 127 лв. на година на българските граждани. От бранша обявиха, че остават в протестна готовност.

"Въвеждането на подобен обхват ще затрудни изключително много икономиката, ще увеличи цените на стоките и услугите. Това, което предложихме, беше да се въведат съответните проценти отстъпки от изминати километри, което щеше да доведе до това, че българските транспортни фирми, които изпълняват превози вътре в страната, ще плащат по-малко от транзитно преминаващия превоз”, каза пред Нова тв Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Всичките точки, които предлагахме, имат една единствена цел – транзитният трафик да поеме основната тежест по събирането на тол таксите, както е във всяка една европейска държава”, обясни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи.

"Отчитаме, че това ще доведе до ръст на инфлацията”, поясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.