Нейнски: Президентът и Нинова са били запознати с докладите на службите

Политика

30-06-2022, 09:28

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви бившият външен министър

Президентът Румен Радев и министърът на икономиката Корнелия Нинова са били запознати с докладите на службите, въз основа на които е взето решението за изгонване на 70 дипломати и служители на руската мисия у нас. Решението се взима от изпълнителната власт. Това заяви бившият външен министър Надежда Нейнски в ефира на "Здравей, България" по Нова тв.

„Разбираме, че е имало три доклада на ДАНС. А председателят на Агенцията се назначава от президента. Имало е заседание на Съвета по сигурността към министър-председателя, на което шефовете на службите са представили доклади. На това заседание са присъствали вътрешният, външният и военният министри, представител на Президентството и представител на Министерството на икономиката. Тоест г-жа Нинова е била запозната. Да се говори, че не са запознати със ситуацията, е меко казано несъстоятелно. След като има доклади и тези доклади са изслушани, всички са запознати с аргументите”, коментира Нейнски.

„Премиерът в оставка казва, че по този казус е работено от март. Несериозно е да се смята, че службите са подхвърлили лист хартия. Това подценява много един от ключовите инструменти за запазване на националната сигурност. Идеята на службите е да предоставят обективна информация. Те не са политическа партия, която има интерес от следващите избори”, коментира още Нейнски.

„Държавният глава също е бил информиран. Министър-председателят и конкретните министри, които имат отношение към сигурността. Тяхно е решението. Решението дали да взета мерки и какви да са те е на изпълнителната власт”, каза още бившият външен министър.

Тя припомни, че през 2001 г. е имало доклад на контраразузнаването, след който са изгонени трима руски дипломати. Тогава е имало съмнение, че те правят опити да създадат националистическа партия у нас.

„Знаели са всички, но решението се взима от изпълнителната власт. Министър-председателят е решил да реагира през външния си министър”, обясни Нейнски.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен