Два екипа български пожарникари ще помагат на гръцките си колеги при възникване на горски пожари

Общество

30-06-2022, 12:01

Снимка:

Пресцентър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Български модул за гасене на горски пожари ще се включи в инициираното от Европейската комисия „Предислоциране на сили и средства за гасене на горски пожари в Република Гърция“. Идеята се осъществява за пръв път и се реализира през Програмата за обмен на експерти в рамките на Мeханизма за гражданска защита на Европейския съюз. Целта е превантивна - предварително съсредоточване на сили и средства в страната, където всяка година възникват големи горски пожари. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

България ще участва със създадения през 2018 г. Модул за гасене на горски пожари. Той премина процес на сертификация в Европейския резерв за Гражданска защита през 2019 г. Периодът на мисията, в която ще се включат два екипа от 16 пожарникари,  ще е от 1.07.2022 г. до 31.07.2022 г.

Първият екип ще замине на 1 юли от РСПБЗН - Благоевград и ще остане в Гърция до 16 юли, когато ще бъде сменен от втория. В състава на Модула ще бъдат включени три автомобила за пожарогасене с висока проходимост, три микробуса и лек автомобил с повишена проходимост. Предвидено е Модулът да бъде разположен в района на град Лариса и да подпомага местните пожарни служби.

В инициативата участие ще вземат пожарникари от Финландия, Норвегия, Германия, Румъния и Франция. Екипите от България, Румъния и Франция ще участват освен с личен състав и със собствени  автомобили за пожарогасене.