Калоян Паргов: БСП да задейства имунната си система, за да не изпадне от ранглистата

Политика

30-06-2022, 16:28

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той обърна внимание върху "автоголове, която самата БСП си вкара"

"Притеснението винаги е било да не би БСП да пропадне, да изпадне от ранглистата на партия, която е фактор в българския политически живот", заяви в интервю за БНР Калоян Паргов, бивш председател на Софийската организация на БСП. Той определи като тревожен "този необясним отлив в три поредни избора".

Паргов призова публичното обръщение на знакови лица от партията от вчера да не се превежда буквално – "че ще става разцепление, преосноваване или търсене на нова българска левица", определи го като сигнална лампичка и обясни, че "будни социалисти бият камбаната".

"Въпросът за нова левица е свързан с неудачите, неуспехите и евентуалния провал на БСП, на още по-голямо историческо дъно от това, което постигна миналата година. Каквито и партии и леви проекти да се появяват в последните 30 години, те не могат да преодолеят БСП. Проблемът е, че ако самата БСП не задейства имунната си система, самата БСП може да отпадне. И тогава ще се наложи да се мисли за нещо, което да представлява левицата. Говорим за бъдещето на лявото и неговото адекватно представителство в парламента", уточни Калоян Паргов.

Той обърна внимание върху "автоголове, която самата БСП си вкара", сред които неотиването на консултациите при президента, "сагата с ВМЗ – Сопот" и оръжията, и изгонването на 70 руски дипломати, "и то на заседание на МС, без значение дали е разгледано като редовна точка или като точка "Разни".

"Ако в една нормална държава вицепремиерът или президентът, дори представителите на коалицията не са наясно, не са информирани, не са запознати с едно или друго действие, за което се носи политическа отговорност, то това не е държава. Няма как едно правителство, което е в оставка, да обявява такова решение. Не звучи разумно. Легитимността и силата на едно такова решение е изчерпана по смисъла на оставката на това правителство", смята Паргов.

Темата с оръжията за Украйна изключително много тормози средностатистическия член на БСП, изтъкна още социалистът.

"Ние, българите, платихме доста висока цена на нашето членство. Помните затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", от какво трябваше да се откажем, какво трябваше да променим. Затворихме си руските пазари, затворихме си турските пазари, сложихме по-високи мита – това бяха все изисквания на ЕС. И в един момент се оказва, че самите македонци, с които имаме историческа свързаност и имаме минимум претенции за уважение и признание, не искат да направят и една отстъпка, свързана с тяхното бъдещо членство", коментира Калоян Паргов по казуса с Република Северна Македония.

На България й предстои тежък период, без значение дали ще има или не предсрочни избори, без значение дали ще се сформира коалиция на ръба, подчерта социалистът.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен