Русия обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

Политика

30-06-2022, 19:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Русия заплашва да затвори посолството си у нас

Русия заплашва да затвори посолството си у нас, ако не бъде отменено решението за изгонване от страната на 70 служители в мисията на Москва. Протестна нота с такъв ултиматум е внесена във външно министерство от посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова, предаде bTV.

Ако това не се случи, руското посолство ще постави въпроса пред Русия за закриването на мисията си в София.

Срокът, който е посочен в нотата е 12 ч. на 1 юли.

„Смятаме обявяването за „персона нон грата“ и неприемливи лица за 70 служители на руските задгранични учреждения на територията на България за безпрецедентен, клеветнически, напълно безоснователен и провокационен акт“, се допълва в нотата.

В изявление премиерът в оставка Кирил Петков поиска посолството на Русия да оттегли подадена днес нота.

"Въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", заяви той.

България и Руската федерация нямат споразумение за броя на дипломатическите служители, които да работят в двете държави, научи bTV от високопоставени дипломатически източници.

Принципът на реципрочност, който беше един от аргументите за обявяването на “персона нон грата” на 70 служители на руската мисия у нас ще редуцира трайно състава на мисията. Това предположение направи проф. Николай Радулов в предаването “Тази сутрин“.

“Mеждународната обстановка и това, което им показахме, сочи това, че те ще са толкова, колкото са нашите дипломати в Русия, няма да се върнат“, заяви той.

Според специалисти по международни отношения решението да се намали присъствието в страната на дипломати, за които предварително е известно, че са свързани със спецслужбите на Руската федерация, идва в момент, когато Организацията на северноатлантическия договор обяви Русия за заплаха номер 1.

„Очевидно е, когато вчера НАТО прие промени в стратегията си и обяви, че основна заплаха за сигурността е Русия, ние да неглижираме че имаме огромна група от хора, които биха могли да създадат сериозни проблеми във вътрешната сигурност на страната“, заяви още проф. Радулов.

Виенската конвенция изисква приемащата страна да предостави акредитация само за позициите на посланика, военното аташе и генералния консул. Това означава, че България трябва да одобри техните кандидатури преди да започнат да действат на наша територия.

Броят на останалия дипломатически и административно-технически персонал се планира и определя от Русия, която е изпращащата страна. Този брой е обект на реципрочност, но и въпрос на бюджет, разясниха за bTV високопоставени дипломати.

"Днес в Министерство на външните работи, по искане на руската страна, беше приета посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова. Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“. Министерството на външните работи своевременно уведоми кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и поиска указания за по-нататъшни действия", заявиха от МВнР.