Стрелба в мол в Копенгахен: Три жертви и трима в кричино състояние

Свят

04-07-2022, 10:40

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Полицията е задържала стрелеца, не се изключва версията за терористичен акт

Трима души бяха убити при стрелбата в търговски център в Копенхаген снощи, съобщи датската полиция, като добави, че още няколко души са ранени, от които поне трима са в критично състояние.

22-годишен мъж е арестуван и обвинен в нападението, което предизвика паника сред купувачите в търговския център на Field в южната част на Копенхаген.

Засега мотивът е неясен, казаха от полицията като не изключват терористичен акт, пише Би Би Си.
Премиерът Мете Фредериксен каза, че Дания е станала жертва на едно жестоко нападение. Тя изрази съболезнования на близките на жертвите и заяви, че иска да насърчи датчаните да бъдат заедно и да се подкрепят взаимно в този труден момент.

Кралското семейство на Дания заяви, че „дълбоко съчувства” на „жертвите, техните роднини и всички, които са засегнати от трагедията”.

Заподозреният за нападението в търговския център е притежавал пушка и боеприпаси, казаха от полицията.

Той е описван като етнически датчанин, смята се, че няма съучастници към кървавата атака.
Търговският център има повече от 140 магазина и ресторанта. Многоетажният мол се намира в покрайнините на Копенхаген, точно срещу линия на метрото, която се свързва с центъра на града.

В близост до нападението е бил планиран концерт на британският певец Хари Стайлс, който е бил отменен.

Дания не помни подобни кървави нападения от 2015-та година, когато двама души бяха убити, а шестима полицаи ранени по време на атака срещу културен център и синагога в Копенхаген. По-късно стрелецът беше убит при престрелка с полицията.