МВР празнува 143 години от създаването си

Общество

05-07-2022, 09:58

Снимка:

Министерство на вътрешните работи

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министерството на вътрешните работи (МВР) отбелязва своя професионален празник. По повод 143 години от създаването на ведомството са предвидени различни събития.Това предаде БТА.

Тържествената церемония ще започне в 10:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и поднасяне на венци в чест на празника. Технически средства, с които работят служителите на МВР, ще бъдат разположени в близост до храм-паметника „Св. Александър Невски“, информират от ведомството.

По-късно ще бъдат поднесени венци пред Паметника на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на МВР в градинката до църквата „Св. Седмочисленици“. След това в сградата на МВР ще бъдат наградени служители, постигнали високи професионални резултати.

Празникът на МВР се отбелязва от 28 февруари 1992 г, когато е взето решение от правителството. Избрана е датата 5 юли, когато има годишнина от издаването (1879 г.) на Указ 1 от княз Александър Първи, с който се създава Министерството на вътрешните работи на основание чл. 161 от Търновската конституция. Със същия указ е назначено първото правителство на Княжество България с министър-председател, министър на вътрешните дела и управляващ Министерството на народното просвещение Тодор Бурмов.