В Доломитите бе подновено издирването на изчезналите под лавина алпинисти

Свят

05-07-2022, 15:12

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Спасителните екипи подновиха днес издирването с помощта на дронове в Северна Италия на 13 планинари, оставащи в неизвестност след свличането на лавина, причинила смъртта на най-малко седмина човека, предаде АП, цитирана от БТА.

След като вчера операцията бе преустановена заради дъжд, днес слънчевото време позволи да бъдат докарани с хеликоптери още планински спасители до ледника Мармолада в Доломитите, източно от град Болцано. В неделя, вероятно поради повишаващите се температури, огромен къс от ледника се отчупи и предизвика лавина. Свлеклите се по склона лед, сняг и камъни връхлетели нищо неподозиращите туристи.

Теренът все още e нестабилен и спасителите стоят настрана, докато дронове и хеликоптери търсят от въздуха следи от хора. Използва се и оборудване за проследяване на сигнали от мобилни телефони.

Лавините не може да бъдат предсказвани, каза италианският премиер Марио Драги, който вчера посети базата на планинските спасители в Канацеи, но добави, че трагедията "със сигурност е обусловена от влошената ситуация с климата".

Понастоящем Италия е връхлетяна от ранни летни горещини, съпроводени от най-голямата от 70 години суша в северните части на страната. Експерти казват, че необичайно слабите снеговалежи през зимата правят ледниците в Италианските Алпи уязвими от слънчевата топлина и те се топят, отбелязва АП.

От държавния Съвет за национални изследвания са изчислили, че ако се запази настоящата тенденция на глобално затопляне, ледникът Мармолада ще изчезне напълно след 25-30 години. През периода 2004-2015 г. той е изгубил 30 процента от своя обем и 22 на сто от площта си.