КСБ: Няма да допуснем да се уронва престижът на строителите!

Общество

06-07-2022, 17:04

Снимка:

КСБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В момента отрасълът е в изключително тежко състояние, заявиха от Камарата на строителите в България

Камарата на строителите в България категорично възразява срещу опитите на политици да въвличат бранша в своите битки. Няма да допуснем в преследване на определени цели напълно умишлено да се уронва престижът ни, пишат те в своя декларация.

От брашна подчертават, че строители е имало и ще има, дори след като историята забрави политиците, които днес ги обиждат и ги наричат „корупционни касички“, „олигархична прослойка“ и т.н.   

В КСБ има регистрирани 6416 фирми. Над 3000 от тях изпълняват обществени поръчки, като повече от половината са малки компании. Недопустимо е отрасълът да понася имиджови щети заради клеветите на политици, които дори не познават проблемите на инвестиционния процес. Подобна линия на поведение не само няма да помогне за преодоляване на трудностите в бранша. Но има опасност да направи негативните процеси необратими. Няма да допуснем това, се казва още в разпространената декларация.

В момента отрасълът е в изключително тежко състояние. Докато в други страни от ЕС вече се отчита завръщане към нивата преди пандемията, в България строителната продукция продължава да бележи стремителен спад и през последните 6 месеца той достига 41%. Вече близо 500 фирми са отпаднали от пазара. Прогнозата е, че този процес ще се влошава и още по 100 компании месечно няма да могат да преодолеят проблемите.

Отлив се наблюдава и при регистрираните чуждестранни фирми – само за три месеца те са с девет по-малко. Добре е политиците да помнят, че зад сухата статистика на тези числа стоят хилядите човешки съдби на заетите в тези компании и техните семейства. Съдби, които ще се преобърнат заради неспособността на държавата да се намеси там, където процесите зависят от нея. Близо година браншът слуша обещания за индексация на договорите с публични възложители. Но стана ясно, че е липсвала политическа воля тя да бъде осъществена. Пред провал са проекти за милиарди, възложени от държавата и от общините. Пред опасност е изпълнението и на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Неглежирането на проблемите в строителството с политически цели води не само към неговото унищожаване. Потърпевши ще са и българските граждани, които няма да получат така необходимата инфраструктура.

КСБ ще продължи да защитава с всички законови средства интересите и честта на бранша! И ще потърси съдебна отговорност от всеки, който с клевети уронва престижа му, завършва декларацията.