Добрев: Трябва да има предсрочни избори, за да има стабилно правителство зимата

Политика

06-07-2022, 21:18

Снимка:

НоваНюз, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му страната ни не разполага с достатъчно количество газ

"За да има стабилно правителство през зимата, трябва да има предсрочни избори. Програмата на коалиционните партньори цели партията да остане в управлението още няколко месеца.“ Това каза пред Нова нюз депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

"Те управляваха година и 2 -3 месеца без програма, сега изведнъж за 2-3 дни написаха програма. В нея няма и един ред за това какво ще се случи ако спрат доставките на газ от Русия“, заяви Добрев.

В четвъртък предстои изслушване на премиера и на енергийния министър, на което ГЕРБ ще постави няколко въпроса.

"Освен това дали ще има газ, ще ги питаме и за цената. Днес още няма цена на газа. Бизнесът работи, ще плати сметка, но не знае колко струва газът, който употребява в момента“, каза Добрев и добави, че най-вероятно ще има „съществено увеличение“.

"Поне 20-30%, затова не го обявяват", смята Добрев.

"Чакат вероятно да намерят тези 121 депутати, евентуално да сформират някакъв кабинет и тогава техният председател на КЕВР да каже за увеличението“, обясни тезата си Добрев.

По думите му страната ни не разполага с достатъчно количество газ.

"В момента не се нагнетява газ в Чирен! Газохранилището е празно“, заяви Добрев.  

По последни данни газовото хранилище е запълнено на 35%. В понеделник предстои да стартира ремонт на "Северен поток 1", а опасенията са, че след него газ към Европа отново няма да има.

"Към Европа газ пристига през много газопроводи”, обясни Добрев. "От „Северен поток 1“ са само 20%", поясни той, но каза, че ако газът бъде прекъснат изцяло „тогава ще има сериозен проблем“.

"Ако се случи този мрачен сценарии, трябва да има аварийни планове не само в България, а в целия ЕС", категоричен беше Делян Добрев.