4 пъти се е увеличила смъртността в Мариупол, хората са без вода и храна

Свят

07-07-2022, 08:50

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В окупирания от руски военни град Мариупол в Украйна смъртността се е увеличила 4 пъти в сравнение с предвоенния период до преди 24 февруари. Това съобщи Пьотр Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол.

„Ако го сравним с периода преди окупацията, можем да кажем, че смъртността в Мариупол днес се е увеличила поне четири пъти. Заради това гробищата се превръщат в масови гробове, в които са погребани не само тези, които са загинали от руските бомби, но и тези, които днес вече умират от руската окупация, директно, без военни действия “, каза Андрюшченко.

Смъртността в града е масова заради липсата на вода и храна за хората, както и липсата на здравеопазване, тъй като здравната система в града не работи, тъй като няма лекари, няма лекарства, особено за инсулинозависими, онкоболни.

„Виждаме бързо нарастване на смъртността, ситуацията всъщност е много тежка, никой от окупаторите не мисли за хората, а само за създаването на пропагандни клипове, които да гарантират, че всичко е добре", подчерта съветникът на кмета.

Дори и под руска окупация, градът днес е без нормално захранване с ток, вода, газ. От началото на руската инвазия около 22 000 цивилни са загинали в града. Повече от 50 хиляди бяха депортирани в Русия и временно окупираните територии на Донецка област. В блокирания град остават над 100 хиляди жители. Мариупол е заплашен от екологична катастрофа и взрив на епидемии.