Производители се опасяват от фалити

Портфейл

10-07-2022, 11:08

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите

Жътвата в бургаския регион е към своя край, но цена за производството все още няма. Производителите се опасяват от фалити. Това съобщи пред NOVA Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

“Реколтата е нормална. За страната се очаква около 6 млн. тона пшеница, което е многократно над консумацията в България”, каза Проданов.

Проблемът пред производителите обаче е не само липсата на цена за новата реколта, а и конкурентният украински пазар. 

“По-големият проблем пред нас е вносът на зърно, пшеница, ечемик, царевица от Украйна, който не е контролиран по никакъв начин. Това е зърно, което те произвеждат с много по-ниска себестойност от нас, защото те не изпълняват зелената сделка, препаратите, които те използват,  са забранени у нас от години”, обясни Проданов.

Асоциацията се е обръщала неколкократно към министерството, но без успех. По думите на Проданов страната ни все още изнася стара реколта.

Проблемът пред зърнопроизводителите е, че са произвели продукция с много висока себестойност, обясни още Проданов. “1 декар пшеница излиза около 350 лв. да се произведе, при 500 кг. добив излиза 70 стотинки на килограм пшеница. В момента такава ценя няма дори и на международните борси, така че много от колегите ще бъдат принудени да продаваш под себестойността. А това води до фалити”, поясни той.