Руска ракетна атака взе жертви в Донецка област

Свят

10-07-2022, 17:31

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

18 души са загинали, десетки са останали под отломките

18 души са загинали при руска ракетна атака в Часов Яр, Донецка област. Смята се, че десетки са останали под отломките на пететажен жилищен блок, предаде БНР.

Руски ракети "Ураган" са били изстреляни срещу града късно в събота, посочи областният управител Павло Кириленко. Освен телата на жертвите, спасителните екипи до момента са открили петима ранени.

Руски части се групират в района на селището Белохоровка, на около 50 километра източно от Славянск, откъдето атакуват с артилерия близките населени места и извършват въздушни удари, според управителя на Луганска област Серхий Хайдай.

От руска страна се съобщава, че украинските въоръжени сили са подложили на интензивен артилерийски обстрел някои райони на град Донецк.

От Москва съобщиха за удар срещу склад на украинската армия в Славянск. Според говорителят на руското военно министерство Игор Конашенков, при нападението, извършено със самолети Су-35, са загинали над 100 бойци на паравоенната групировка Кракен, както и са унищожени хиляди снаряди за американските гаубици М777 и около 700 ракети "Град". Според руската страна, американското  снаражение се ползва за удари срещу контролирания от сепаратисти град Донецк, при които загиват и цивилни.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски освободи посланиците на Украйна в Германия, Чехия, Унгария, Норвегия и Индия, като обясни във видеообръщение, че ротацията е част от нормалните дипломатически практики.

Изтеглянето на украинския посланик от Германия става на фона на спора между Киев и Берлин за газови турбини, ремонтирани в Канада, за които Украйна настоява да не бъдат връщани на "Газпром". Турбините са предназначени за газопровода "Северен поток". Канадските власти решиха да ги изпратят обратно в Германия.

САЩ обявиха нов пакет хуманитарна помощ за Украйна на стойност близо 370 милиона долара.