Земеделски производители се оплакват от слаби продажби в началото на лятото

Общество

11-07-2022, 08:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Български производители на зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово се оплакват от много слаби продажби в началото на лятото, предаде БНТ. Въпреки, че цените не са се повишили значително спрямо миналата година, купувачи няма, разказват те.

Теменужка отглежда предимно домати и чушки, като основната част от производството си продава на борсата в Кърналово. Разказва обаче, че през последните месеци няма търсене.

Въпреки инфлацията, цените на родните зеленчуци на борсата в Кърналово, по думите на търговците, са непроменени от миналата година.

"Петричките домати - имам и на лев за бедни, имам и за милионери - два лева. Обаче, ако са с вратовръзка може и повече", шегува се Зоя Войнова, търговец.

"Всичко е на безценица. 80 стотинки царевица, 1,50 - 2 лева домат, чушка - 1,50. Колко килограма чушка трябва да продадеш, за да купиш 1 килограм олио? А като си направите сметката и колко разходи има, за да я произведете тази чушка. На червено сме просто. Свикнали сме да работим, иначе - на червено сме", споделя Теменужка.

Заради слабото търсене и повишените разходи засадените зеленчуци и плодове в петричкото поле са все по-малко, споделят и производители и търговци.