Ричард Алибегов: Разходите на заведенията скочиха с 2 до 3 пъти

Общество

11-07-2022, 16:33

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От година и половина държавата не поглежда към туризма, заяви председателят на БАЗ

Разходите на заведенията са скочили с 2 до 3 пъти, а те няма как да компенсират скока с повишаване на цените. Причината е, че хората обедняват всеки ден. Това обясни в ефира на „Социална мрежа” по NOVA NEWS Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

"От година и половина държавата не поглежда към туризма. В последните месеци мярката 60 на 40 спря, а можеше да бъде удължена. Без никакъв мотив се премахна ДДС на слабо алкохолните напитки - без дискусия и срещи. Сега разбираме, че от 1 юли махаме и 35 евро субсидия за чуждите туроператори. Ние само махаме, нищо не добавяме", коментира Алибегов. 

По думите му всичко това става в момент на инфлационна криза и нова вълна на COVID.

"Тези 25 ст. за гориво не важат за фирми. В момента се вдигат всички доставни цени за нас, вдигна се електроенергията. Ние вдигнахме заплатите, нямаме почти никакъв персонал”, посочи той, като обясни отлива на работна ръка с несигурността в бранша.

По думите му над 80% в него са семейни бизнеси и не издържат.

"След този сезон е много възможно някои да фалират", каза Алибегов.

През септември асоциациите в сектора ще се съберат на обща среща. А през октомври председателят на Българската асоциация на заведенията изрази надежда на едни предсрочни избори те да подложат политиците на поправителен. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен