Скритата заболеваемост от COVID-19 може да достигне до над 15 000 случая още този месец

Общество

12-07-2022, 16:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

COVID-19 у нас: Над 1300 положителни проби и петима починали

Това заяви математикът проф. Огнян Кунчев

Скритата заболеваемост от COVID-19 може да достигне до над 15 000 случая още този месец. Това заяви в ефира на „Здравей, България” по Нова тв математикът проф. Огнян Кунчев.

„Мисля, че този месец болните от скритите числа ще се вдигнат поне до 15-20 хиляди. А официално регистрирани ще бъдат около 2000-3000 случая. Обезпокоителното обаче е това, което не се споменава. Това е смъртността, която е висока дори в доста по-ваксинирани нации”, подчерта той.

“За да се ориентираме в COVID ситуацията, най-добре е да погледнем какво се случва при съседите ни. В момента се намираме в много динамична ситуация – постоянно идват туристи, българи, които работят в чужбина, се прибират. В Гърция вълната продължава да се покачва. По-успокоително е положението в Австрия и Германия, където положението през последната седмица се поуспокои. В България обаче ситуацията тепърва ще назрява”, категоричен е математикът. 

По негови изчисления имаме около 750 заболели на 7-дневна база. „Това означава, че болните са поне 7 пъти повече. Тоест имаме около 7-8 хиляди заболели реално”, коментира проф. Кунчев.