Поредна гореща вълна в Западна Европа

Свят

13-07-2022, 10:40

Снимка:

Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Поредна гореща вълна във Великобритания

Франция и Великобритания се готвят днес за повишаване на температурите на фона на гореща вълна в Западна Европа, която подхранва горски пожари, предаде АФП, цитирана от БНР.

От неделя термометърът показва над 40 градуса в части от Испания и Португалия, където огнеборци се опитват да потушат пожари.

В Южна Франция от вторник следобед огнената стихия е опустошила 8000 дка борови гори южно от Бордо, принуждавайки 150 жители да напускат домовете си.

А край Дюната на Пилат – най-високата пясъчна дюна в Европа, друг пожар погълна 1800 дка стари борове, съобщиха властите.

Пожарникарите се борят и през нощта през пясъчния терен да овладеят огъня, който е под контрол.

Премиерката Елизабет Борн призова всички министри да бъдат готови за справяне с последиците от горещата вълна, която се очаква да продължи до 10 дни.

"Жегата засяга здравето на хората много бързо, особено по-уязвимите", се казва в становище на офиса ѝ.

Топлите вълни стават все по-чести заради климатичните промени, заявяват учени. С покачването на глобалните температури се очаква да стават и по-интензивни.

Предишният подобен феномен във Франция, Португалия и Испания бе в средата на юни.
"Очакваме влошаване на ситуацията. Сушата придружава такива жеги. Сезонът е много лош за ледниците", коментира Клеър Нулис от Световната метеорологична организация.