Временна комисия в НС ще разследва доставките на суров петрол до "Лукойл Нефтохим" - Бургас

Политика

13-07-2022, 16:45

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това се случи въпреки съпротивата на ПП, БСП и ДБ

Парламентът взе решение временна комисия да проучи фактите и обстоятелствата около доставката на суров петрол до "Лукойл Нефтохим Бургас“. Това се случи въпреки съпротивата на ПП, БСП и ДБ.

Със 118 гласа "за", 80 - "против" и  17 - "въздържал се" проектът на ГЕРБ-СДС бе приет. Така бе създадена временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим Бургас“ АД. Тя е съставена от 14 народни представители на паритетен принцип - по двама от група, срокът за работата ѝ е един месец. За председател беше избран Андрей Михайлов от "Има такъв народ". Не бяха одобрени кандидатурите на Александър Ракшиев от "Продължаваме Промяната" (ПП), както и на номинираната от "Възраждане" Искра Михайлова.

Александър Иванов от ГЕРБ-СДС обясни, че идеята е да се установи защо българските граждани плащат с лев над справедливата цена за моторни горива на бензиностанциите. Според нас трябва да се въведе мито върху руския петрол, събирате 3,5 млрд.лв в държавния бюджет и през него давате компенсации на бизнеса, посочи един от вариантите за по-ниска цена, според ГЕРБ, Делян Добрев. Друга възможна стъпка била БЕХ да купува уралски нефт. В резултат бензинът ще струва 2,60-2,70 лв., сметна бившият енергиен министър.

По-рано днес парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе в деловодството на парламента проекторешение за определяне на пределни цени на моторните горива. Предлага се пределна цена за литър гориво от 2,70 лв. Десислава Атанасова уточни, че предложението е за бензин А95, газьол и метан, а предложението за таван на цените да е за периода 1 август 2022 г. до 31 декември 2022 г. Атанасова обясни, че в предстоящите месеци, когато все още не е ясно, каква ще е цената на другите енергоносители, следва Министерският съвет да реагира, за да облекчи българските граждани и българския бизнес.