Русия отнема сертификатите на два военни завода в България

Свят

14-07-2022, 17:21

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Toва съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова

Русия прекратява действието на сертификатите, издадени на три авиоремонтни предприятия - две в България и едно в Чехия, съобщи на брифинг говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Става дума за българските "Терем - Летец" и "Авионамс", както и за чешкото "Лом Прага".

"Редица страни членки на НАТО и ЕС продължават да осъществяват доставки на военна техника за режима в Киев, а също така планират да извършват ремонт на такава техника в своите предприятия. Като ответна мярка руската страна взе решение да прекрати действието на сертификатите, издадени на "Лом Прага", "Терем - Летец" и "Авионамс", посочи Захарова.

По думите й така ще се прекрати предоставянето на услуги по техническото обслужване и капиталния ремонт на хеликоптери "Ми", тяхното абонаментно обслужване, както и доставки на резервни части и окомплектоващи изделия, съобщи БТА.

Коментар по темата направи и българският министър на отбраната Драгомир Заков. Той обясни, че все още няма депозирано официално писмо за решението на руската страна.

"Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те с лицензите за малките оръжия", коментира казуса той.

Заков е на мнение, че трябва да се търси най-бърза замяна на тези хеликоптери.

"Много сме закъснели с това нещо. То трябваше да се случи преди много години. Сега е моментът, в който трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори. И ние трябва да имаме алтернатива", допълни министърът в оставка.