Путин освободи Дмитрий Рогозин и назначи нов шеф на "Роскосмос"

Свят

15-07-2022, 17:24

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Руският президент Владимир Путин освободи днес Дмитрий Рогозин от поста  ръководител на руската държавна  корпорация "Роскосмос", предадe БТА.

Съответният указ е публикуван на сайта на Кремъл. С друг указ Путин освободи от поста му вицепремиера на Руската федерация Юрий Борисов. С трети указ Борисов бе назначен на досегашния поста на Рогозин начело на космическата агенция, допълва Франс прес.

Агенцията припомня, че Рогозин е известен с язвителния си изказ и прекомерния си национализъм.

Той е на 58 години и беше начело на руската космическа агенция от повече от четири години, от края на май 2018 г., допълва ТАСС.

В миналото Рогозин е бил депутат от Държавната дума. От 13 юли 2002 г. до 20 януари 2004 г. е специален представител на Путин по проблемите на ексклава Калининград. Той отговаряше и за сключването на съответните договори за транзитиране на руски граждани и стоки през територията на Литва до Калининград, когато Литва стана член на ЕС. 

От 9 януари 2008 г. до 23 декември 2011 г. Рогозин бе постоянен представител на Русия към НАТО в Брюксел. А от 18 февруари 2011 г. до 25 април 2012 г. той бе специален представител на президента на Русия по въпросите на сътрудничество с НАТО в областта на противоракетната отбрана.

От 23 декември 2011 г. да 18 май 2018 г. Рогозин бе и вицепремиер в руското правителство и отговаряше за военно-промишления комплекс. После на този пост той бе сменен от Юрий Борисов, а самият Рогозин бе назначен начело на "Роскосмос". 

Новият ръководител на "Роскосмос" Юрий Борисов пък от 15 ноември 2012 г. до 18 май 2018 г. бе заместник-министър на отбраната на Сергей Шойгу и отговаряше за въпросите за превъоръжаването на руската армия. От 18 май 2018 г. той заема поста на вицепремиер. От 2018 г. до 2020 г. в правителството на Дмитрий Медведев той отговаряше за работата на отбранително-промишления комплекс на Русия, като в обхвата на този сектор влизат и космическите въпроси. Постът си Борисов запази и при следващия руски премиер Михаил Мишустин, обявил състава на кабинета си на 21 януари 2020 г., припомня руската информационна агенция. В сферата на отговорностите на Борисов досега бяха въпросите на държавната политика в областта на промишлеността, технологичния и атомния надзор, отбранително-промишления комплекс на страната, развитието на навигационната спътникова система ГЛОНАСС, военно-техническото сътрудничество с чужди страни, правоохранителните дейности, гражданската отбрана и устройството на руските държавни граници. 

По повод указа за освобождаване на Рогозин от ръководния пост на "Роскосмос" космическата агенция припомня, че при неговото управление тя е извършила 86 успешни пуска поред, което  е рекорд и е завършила строителството на Руската орбитална служебна станция, както и, че е създала инфраструктурата за изстрелването на на ракетата "Ангар" на космодрума "Восточний".  Била е пусната в действие и обсерваторията "Спектър-РГ". Била е изготвена и най-точната карта на Вселената в рентгенов диапазон. Проектирани са били спътниците от групата "Сфера", изпитани са били и ракетите "Сармат", изброява се още в съобщението на "Роскосмос". 

През времето, прекарано начело на "Роскосмос", Рогозин се открои сред руските бюрократи. Той редовно публикуваше провокативни тиради в "Телеграм" или пък мемове в "Туитър", отбелязва Франс прес.

За над четири години на поста Рогозин обаче не успя да спре залеза на руската космическа индустрия, белязана от остаряла техника и липса на иновации, както и от корупция. През 2020 г. Русия изгуби монопола на полетите в космоса на своите ракети носители и космически кораби "Союз", които са остарели, но надеждни. Тогава точно в действие влезе корабът "Спейс екс" на американския милиардер Илон Мъск.

От началото на руската офанзива в Украйна Рогозин се открои с войнствените си изказвания спрямо Запада. В тях той изтъкна какви разрушения може да причинят руските ядрени оръжия.

По темата за рокадите в Русия ТАСС допълва, че на мястото на вицепремиера Юрий Борисов в правителството сега е назначен Денис Мантуров, който е и министър на промишлеността и търговията. Той ще съвместява и двата поста. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Рогозин сега ще получи нова работа и няма каквито и да е поводи за недоволство към неговата работа начело на "Роскосмос", предаде ТАСС.

"Не, отстраняването на Рогозин не е свързано с никакви претенции към работата му. Там всичко  е нормално. Своевременно Рогозин ще бъде трудоустроен и ще отиде на нова работа. Ние ще съобщи това своевременно", каза кратко Песков.