Бойко Борисов: Държавата е в тежка криза (Видео)

Политика

16-07-2022, 11:25

Снимка:

Бойко Борисов/Фейсбук

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Моделът "Нинова" е обедняване, а моделът "Продължаваме промяната" е забогатяване на фамилиите", заяви лидерът на ГЕРБ

"Нито ковид кризата, нито гръцката, нито миграционната ни нанесе толкова щети, колкото "промяната". Тази чудовищна инфлация не е реклама за ПП, Кирил Петков и Асен Василев... Чудовищна инфлация! Ако имахме 100 мрлд. в банките, вече реално имаме 50. Такова чудовищно обедняване на българина няма", заяви Бойко Борисов пред съмишленици в Ямбол.

"Инфалцията при цените на храните е над 23%. Е, каква пенсия си дал на хората? Дървата - 100% по-скъпи, горивата - 100% по-скъпи... Това са фамилиите, които ни управляват. Тези съсипаха държавата!", добави бившият премиер.

Борисов съобщи, че според данните на БНБ икономическият растеж всъщност е 1,9%, което е нищо. Борисов попита защо никой не цитира данните на БНБ за инфлацията.

"Изнасяме огромно количества нафта и бензин, произведени в България на ишлеме. На ишлеме се произвежда само в третия свят. Кое ни пречеше да купим петрола и ние да си си го произведем по същия начин както частните компании. Кое ни пречеше, след като поискахме и нашите партньори от Брюксел разрешиха дерогация за руския петрол за България? Инфлацията вдига хляба, горивата вдигат хляба, а не лиспата на ДДС. ГЕРБ нямаше да позволи нито едно от тези неща да се случат", коментира лидерът на ГЕРБ.

"Мисля, че Латвия вчера вкараха такъв закон, който аз им предложих на ПП - да вкараме закон за диверсификация на газ от 31 декември. Те не искат правителство. За август прогнозата за газа на техния КЕВР е 40%. Може ли да говорите за правова държава, когато на 13 юли връщате от 1 юли цена с 32% по-голяма. Ако си произвеждал нещо от 1 до 13 юли и изведнъж цената му става с 32% повече, какво правиш с пазара, какво правиш с тази стока, какво правиш с работните заплати? Но такива въпроси няма, защото те не са изгодни. Това не е правова държава, това не е неутрален регулаторен орган. За август нямате прогнози, а тя е с 40% повече. Няма откъде да докарат газ и затова искат бързо да избягат, да върнат реториката отпреди 2 години, за да си спасят партията. Държавата е в тежка криза!", каза още Борисов.

"Моделът "Нинова" е обедняване, моделът ПП - забогатяване на фамилиите. Заклел съм се хиляди пъти, че никога не съм имал кюлчета. Докато Лена и Кирил Петков не кажат, че не са били те в оня апартамент за любов, защото там заседателни зали няма, ще забраня да отговарям е на други въпроси, докато не зададат публично този въпрос, който на мен е задаван 10 000 пъти. Не ме интересува кой какво прави. Даже, браво, ако го правят. Само че единият - шеф на парламент, другият - шеф на кабинет, третият - премиер. Това не е ли конфликт на интереси? Има ли парапет или няма? Аз видях, че няма. Какво правят те там? В триъгълник ли са с шефа на парламента? Само кажете, че не сте били вие. И ние ще спрем с тези въпроси. Какво прави голфът пред входа на МС?", призова лидерът на ГЕРБ. 

Вижте повече във видеото: