Красен Кралев: Няколко фамилии управляват държавата като частна стартъп компания

Политика

16-07-2022, 19:47

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той е категоричен, че на страната са нужни предсрочни избори, защото това управление е счупило държавата

В момента България има нужда от сигурност, стабилност и спокойствие. Този парламент категорично не може да подосигури това спокойствие на българския народ. Заедно сме готови да участваме в разговорите за справяне с кризите в страната, но това не променя нашето категоричо становище, че не може да се сформира стабилно мнозинство и правителство в 47-мото НС. Това заяви депутатът от ГЕРБ Красен Кралев в предаването "Офанзива" по "Нова нюз". 

"Ние осъзнаваме, че държавата се намира в серия от кризи и през изминалите месеци нашата парламентарна група предлагаше решения – компенсациите за бизнеса, таван на цените на горивата, ръст във възнагражденията в сферата на сигурността, образованието, култура и т.н.… В момента ни управлява правителство в оставка, което не е способно да се справя с кризите, а ги задълбочава. Основната причина според нас е, че няколко фамилии в момента управляват държавата като частна старт-ъп компания", заяви депутатът.

Кралев бе категоричен, че на страната са нужни предсрочни парламентарни избори, защото това управление е счупило държавата.

"Не може няколко фамилии да продължават да обират хората. Не може някои фамилии да си имат министър-председател, министър на финансите, шеф на кабинета. И тези фамилии взимат решения за всичко в държавата. Така че докато това е факт, няма смисъл да се водят разговори", посочи той.

Според Кралев е нормална позицията на американски представители, че трябва да има стабилна коалиция. Изрази съменение обаче в обяснението на Асен Василев, че им "шушнели" отвън да се коалират с ГЕРБ.

"Аз оценявам позицията като дипломатическа куртоазия. Няма как да кажат нещо друго. Всички опровергаха Асен Василев, че му „шушнат“ да прави управление с ГЕРБ. Вие наистина ли смятате, че, ако имаше натиск от чужди посолства, точно Асен Василев ще иде да ги обяви публично? Ние никога не сме работили под натиск. На тях може и да им „шушнат“ разни неща, но ние с нашите евроатлантически партньори ясно и открито си говорим. Настояваме за избори, защото тези хора счупиха държавата и всеки ден във властта е пагубен за икономиката ни“, каза бившият спортен министър.

На въпроса може ли да бъде ГЕРБ да бъде мотор на съдебната реформа, Кралев подчерта, че сегашните управляващи вече 7 месеца нищо не правят по тази тема.

"Искат  да овладеят структурите на съдебната система, за да газят и репресират членовете и симпатизантите на ГЕРБ. Искат да използват съдебната система за лична вендета. Искат  да си играят с конституцията, със законите. За тях съдебната реформа се изчерпва с махането на Гешев и овладяване на прокуратурата. Единствената им цел е Рашков да сране шеф на КПКОНПИ, за да продължат репресиите“, заяви той.

"А нещата не са толкова сложни – прокурорите трябва да се избират от прокурори, съдиите от съдии – политическата система трябва да бъде държана настрани от съдебната. Всички говорят за „чегъртане“, за заобикаляне на системата, само ние говорим за право и спазване на законите. Искаме ред, сигурност и справедливост“, категоричен беше Красен Кралев.

Той увери, че ГЕРБ са последователни и е ясно, че европейските ни партньори очакват предвидимост и спокойствие.

Той подчерта, че за ГЕРБ няма значение коя партия взима третия мандат.

Кралев определи като „добър ден за българската демокрация“ деня, в който излязоха експертизите, че снимките от спалнята на Борисов са манипулирани.

"Лъжата беше разобличена – стана ясно, няма снимки, няма кюлчета, няма чекмеджета. Ясно е, чужди експерти по „черен пиар“ бяха наети да работят срещу нас в последните две години – те са си свършили работата, но се доказа, че е измама. Горчилката остава, ще трябва сериозна работа да се преодолее“, каза Кралев, който не вижда конспирация в момента, в който новината излезе.

Той отговори и на оптимистичния прочит на Корнелия Нинова за бум в индустрията и разцвет на икономиката.

"Хората „по джоба си усетиха“ ръста на индустриалното производство, за който говори Нинова – чудовищно обедняване. Да е жива и здрава“, отвърна Кралев.

Според него моментните социологически снимки не показват реалната ситуация и цитира социолога Андрей Райчев.

"Докато водата ври, температурата не се мери. В момента е толкова динамично, че няма как социологията да даде точна картинка. И двете нови проучвания бяха използвани като средство за натиск да бъде внушено на ИТН, че няма да влязат в следващия парламент, за да са по-диалогични“, каза той.

Красен Кралев се изказа оптимистично за изборите: "Нека ги бием едно хубаво, да спечелим убедително, а после ще се види кой с кого ще си говори. Хората видяха какво се случва, отрезвяха, разбраха, че празните обещания не са достатъчни", заяви той.