Експерти: Доставките на природен газ за предстоящата зима остават под въпрос

Общество

17-07-2022, 10:06

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Липсват количества, с които газохранилището в "Чирен" да бъде запълнено

Доставките на природен газ за предстоящата зима остават под въпрос, алармират експерти. Липсват количества, с които газохранилището в "Чирен" да бъде запълнено, предаде БНТ.

Въпреки че сме в разгара на лятото, газовите пазари изпращат предупредителни знаци за предстоящата зима. Прогнозите за цената на природния газ на нидерландската борса за търговия с природен газ, възприемана за еталон на европейския пазар, е да надхвърли 200 евро за Мвч за предстоящата зима. През този месец "Булгарагаз" продава също на рекордна цена от близо 187 лв. мвч. В сряда Европейската комисия ще представи план за справяне при задълбочаване на газовата криза. Ключов остава въпросът България да има дългосрочни договори за доставка, което ще гарантира необходимите количества за индустрията и стабилизиране на цените.

Газовите пазари преминават през турболентни времена, след като Русия се опитва да използва доставките на синьо гориво като геополитическо оръжие. Дълги години България бе зависима от доставки на руски газ, а сега възможните алтернативи са само две - азерски и втечнен газ.

"Втечненият газ е алтернативата, към която може да се стремим, тоест от ключово значение е българското правителство да договори дългосрочно споразумение за доставки на природен газ", каза Мартин Владимиров от Център за изследване на демокрацията.

Договорените количества азерски газ не са достатъчни за индустриалните нужди, с изключение на битовите потребители и "Топлофикация София". Но най-голямото топлофикационно дружество няма договор с "Булгаргаз".

"За първа година Столична община и Топлофикация нямат договор с Булгаргаз към средата на лятото. Самият "Булгаргаз" отказва сключване на договор, вероятно поради незнание какво ще се случва в бъдеще", каза Прошко Прошков, председател на Комисията по енергийно планиране на СОС.

Според Прошков софийската топлофикация разполага с резерви от мазут, но няма средства да закупи още заради погасяването на стари задължения към "Булгаргаз" и БЕХ. От Асоциацията на топлофикационните дружества предупреждават.

"То е аварийно гориво и те по силата на наредбите и законите имат мазут за 10 дни. Но не се има предвид, че могат да работят само на мазут, колкото да се съхранят системите", каза Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Експертите настояват за дългосрочни договори и споразумения със съседните страни за гарантиране на доставките на природен газ - в противен случай прогнозират още по-високи цени на синьото гориво.

"Цената е много по-различна от тази, която имаме, ако бихме сключили дългосрочен договор", заяви Васко Начев, енергиен експерт.

"Липсата на междусистемно свързване между Турция и България е от ключово значение - може би това е стъпка номер 1 след завършването на интерконектора Гърция-България", заяви Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Газохранилището в Чирен трябва да се нагнетява при всяка възможност, единодушни са експертите.

"Газът, който може да съхраним, е между 16-17% от цялото потребление. Това е много сериозна глътка въздух при една критична ситуация", каза Васко Начев, енергиен експерт.

"Необходимо да се задейства максимално бързо общо закупуване на втечнен природен газ заедно с нашите съседки и по този начин да осигурим запълняемост на Чирен, ако не дори до 80% както миналата година, то поне 60-70%", каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

А ако се стигне до временно ограничаване на индустриалното производство, решение има. На такова например залага Германия.

"Индустрията собственоръчно предлага определен капацитет да бъде намален за газово потребление и за тази си услуга към държавата и към енергийната сигурност получава компенсация", каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Очакват се и условията по механизма за общо закупуване на природен газ на ЕК за най-уязвимите страни като България и Гърция.