Внесен е обвинителен акт спрямо служител на ДАНС в Пловдив за подкуп

Крими

18-07-2022, 14:36

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт спрямо Б.Х., на 50 г. Той е предаден на съд за това, че на 09.09.2021 г. в с. Ведраре, обл. Пловдив, в качеството си на длъжностно лице - експерт в сектор в ТД „НС“ гр. Пловдив, е поискал дар от другиго - сумата от 1500 лева, която не му се следва и на същата дата в с. Ведраре, обл. Пловдив, той е приел парите. На 20.10.2021 г. в с. Ведраре, обл. Пловдив, Б.Х. е поискал от същото лице сумата от 1000 лева, която не му се следва и на 11.11.2021 г. в гр. Пловдив е приел сумата от 750 лева.

И в двата случая парите са били поискани и получени, за да не извърши Б.Х. действие по служба – за да не докладва констатирани нарушения от страна на пострадалия - земеделски производител, във връзка с водено от Б.Х. оперативно дело за наблюдение в качеството му на експерт в ТД на „НС“ гр. Пловдив. Престъплението е квалифицирано  по чл. 301, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Б.Х., който бил служител на ДАНС в гр. Пловдив, се срещнал с пострадалия свидетел и му заявил, че спрямо него се води проверка за нарушения като земеделски производител, има събрани материали, нещата са много сериозни и може да се стигне до арест. За да бъде предотвратено задържането и по-нататъшно разследване, Б.Х. поискал и получил горепосочените суми. Малко след предаване на парите той е бил задържан от служители на МВР.

Спрямо Б.Х. е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева.

По делото са разпитани свидетели, извършени са експертизи, иззети са веществени доказателства и др.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен