Хотелиери на протест днес заради неизплатени суми за украинските бежанци

Общество

19-07-2022, 08:52

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хотелиери от Южното Черноморие излизат на протест заради неизплатени суми за настаняването на украински бежанци по Програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила у нас. Протестът е в 8.30 часа на главния път Бургас –Слънчев бряг при кръговото кръстовище на Равда, предаде БНР.
Държавата не изпълнява ангажимента си по програмата. Ситуацията е критична, заяви хотелиерът от Слънчев бряг Радостин Дачев за причината да пристъпят към крайни действия:

„По първата програма има частично не плащане за месеците март и април и липса на плащане за май на нито един от хотелиерите. Отделно от това по втората програма от 1 юни, когато ги настаниха за 10 и 15 лева, в зависимост с хранене или без, никакви средства не са платени. Колегите теглят банкови кредити, за да поддържат базите си и плащат ток, вода и хранителни продукти. Нетърпимо е!“

Протестът ще бъде подкрепен и от украинци, допълни Дачев. Недоволните не изключиха и частично затваряне на пътя.

Министерство на туризма обработва огромен масив от данни на участниците по първата Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила. Извършва се преглед и на заявления с корекции и неотчетени нощувки от предишни периоди, тъй като трябва да се финализират всички плащания за извършени услуги до 31 май т.г., когато изтече програмата, заявиха в отговор от ведомството. Целта, посочват оттам, е да няма ощетени места за настаняване, участвали в Програмата за хуманитарна помощ.

Контролът се осъществява чрез списъци, предоставени от Държавна агенция за бежанците, Гранична полиция и Национална агенция за приходите. Трябва да се отчете фактът, че до 15 април регистрите на ЕСТИ отчитаха украинските граждани чрез паспортите на лицата. След тази дата задължително се отразява личният номер на чужденеца, по който се отчитат нощувките. Това обстоятелство изиска допълнителни проверки.

Документите за плащане са подготвени от Министерство на туризма и е въпрос на време след решението на Министерския съвет да се извърши превод на дължимите суми към хотелиерите и местата за настаняване, уверяват още оттам.