Започва основният ремонт на транспортния тунел към кв. "Люлин"

Общество

19-07-2022, 15:53

Снимка:

Столична община

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи зам.-кметът на Столична община Ангел Джоргов

"От своето изграждане преди повече от 30 години до момента тунелът към „Люлин“ не е ремонтиран основно. Строителните дейности включват работа по тунелната конструкция,  входно-изходните рампи, отводнителна система и хидроизолацията. Ще бъдат изградени нови настилки, вентилация, осветление, ограничителна система и видеонаблюдение. В участъка изграждаме и изцяло нов релсов път и контактна мрежа" – каза още Ангел Джоргов.

"На 21 юли (четвъртък) ще бъде спиряно движението на трамвай № 8, който преминава през тунела, а от 25 юни (понеделник), движението на автомобили ще се извършва двупосочно в северното платно. За момента движението на автомобили няма да се спира изцяло, но преминаването през тунела ще е силно затруднено. Затова моля гражданите, които пътуват по това направление, да използват алтернативни маршрути, като основният е бул. „Сливница“ – допълни Джоргов. Пълно затваряне на тунела може да се наложи при изграждането на новата облицовка на тавана на тунела. За времето на ремонта се разкрива временен автобус ТМ8, той ще замества трамвай № 8 и ще бъде с неговия интервал на движение. Автобус № 56 ще спира на ухото на трамвай № 10 на бул. „Ал. Стамболийски“.

По график през есента ще бъде  възстановено трамвайното движение, а до средата на февруари трабва да приключат всички строителни дейности.

"От 23 юли (събота) започва и пренареждането на настилки по бул. „Цар Освободител“ в обхвата на Зона 4 от централна градска част. По проект паважната настилка – жълти павета и гранит, които са в лошо състояние, ще бъдат пренаредени. На първия етап от ремонта ще бъде затворен за движение бул. „Цар Освободител“ в участъка от бул. „Васил Левски“ до сградата на БАН. Използваме летните месеци с по-малък трафик, като алтернативен маршрут е преминаването през ул. „Оборище“ – допълни още Джоргов.