Флаконите с райски газ - опасни за тийнейджърите

Общество

20-07-2022, 11:17

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Все по-често край пейките, по тепетата и на други обществени места в Пловдив се забелязват едни малки флакони като тези, които навремето се използваха за газирана вода. Те са с т.нар. райски газ или диазотен оксид.  Един лек и напълно свободен "наркотик", който младежите ползват чрез специални машинки и балони. Това съобщава БНР.

Ефектът е краткотраен, но опасностите - доста. Употребата и продажбата не е забранена, тъй като се ползва в хранително-вкусовата промишленост – за украса със сметана и за медицински цели – като упойка.   Може да се закупи в супермаркети, магазини за обществено хранене, онлайн или дори в различни места за развлечения като клубове, дискотеки и басейни. Контрол липсва, както и сигнали за продажбата и вдишването му. Проверки не се извършват - нито от полицията, нито от здравната инспекция. А има и данни, че се увеличават дори пътните инциденти, свързани с диазотен оксид. Доказването на  използването му е трудно, защото ефектът е много кратък и не оставя следи, които могат да отчетат тестове за наркотици.

Общинският съвет по наркотични вещества в Пловдив провежда обучения за родители по Националната програма за превенция, в които разяснява симптоматиката, особеностите и вредите от употребата на наркотични и психоактивни вещества, в това число и райският газ. От Превантивно–информационния център, по време на учебната година изнасят лекции на ученици за вредите от употребата на наркотични и психоактивни вещества, към които спада и райският газ. Тази година кампанията ни е под мотото „Всеки избор, направен днес, определя бъдещето утре!”, каза в интервю за Радио Пловдив психологът Даниела Димитрова.

Вдишването на диазотен оксид може да доведе до интоксикация, дихателни, сърдечно-съдови, неврологични и психиатрични последствия. Много по-токсичен е, ако се комбинира с алкохол или други наркотични и психоактивни вещества, или ако газът се вдиша директно от капсулата или флакона, вместо да се инхалира от балон. Освен това малките капсули често са евтин и нерегламентиран внос от Китай и е установено, че съдържат прахови частици и маслени остатъци.

В повечето държави членки на Европейския съюз, в това число и в България, диазотният оксид все още не е контролирано вещество. Въпреки това някои страни прилагат разпоредби, които ограничават продажбата му.