Подновени са доставките на руски газ за Европа през "Северен поток 1"

Свят

21-07-2022, 10:02

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В четвъртък сутринта руският газ започна отново тече през най-големия тръбопровод между Русия и Германия след 10-дневното прекъсване поради годишна поддръжка, съобщи операторът на газопровода, което отслаби опасенията, че периодът на профилактика ще бъде удължен, съобщава Ройтерс. Това предаде БНР.

Тръбопроводът транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно под Балтийско море и беше спрян от 11 до 21 юли за годишна поддръжка.

На уебсайта на оператора Nord Stream AG физическите газови потоци бяха 29 284 591 киловатчас за час (KWh/h) в часовия диапазон 07.00-08.00 българско време, след като преди това беше отчетено нулево подаване на синьо гориво.

На 10 юли, последния ден на работа преди началото на годишната профилактика, газовите потоците бяха на приблизително същото ниво - малко над 29 000 000 kWh/h.

Според говорител на Nord Stream AG доставката на газ трябва да бъде същата, както беше преди годишната профилактика - или общо 67 милиона кубически метра на ден, което съответства на 40% използване на максималния капацитет на тръбопровода. Тъй като капацитетът постепенно се възстановява, нотифицираните количества могат да се променят през деня.

Междувременно ръководителят на Германската федерална мрежова агенция Клаус Мюлер заяви в "Туитър", че рано сутринта е възстановен приблизително 30% от капацитета.

Говорител на австрийската енергийна компания OMV пък каза, че "Газпром" е сигнализирал, че ще достави около 50% от договорените обеми газ в четвъртък, нива, които бяха наблюдавани и преди спирането на "Северен поток 1" преди десет дни.

Европа беше на ръба на газова криза относно рестартирането на газопровода "Северен поток 1" след неговата годишната поддръжка, което накара европейските правителства да се подготвят за евентуални допълнителни съкращения на доставките на фона на икономическия отговор на Кремъл относно подкрепата на ЕС за Украйна във връзка с руската инвазия в страната.

Германия и ЕС като цяло са зависими от руските изкопаеми горива от години и има широкообхватни опити да намалят тази зависимост. От март насам ЕС договори нови газови сделки със Съединените щати и Азербайджан и проведе преговори с Израел и Катар.

Говорейки в сряда, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен каза, че Русия изнудва Европа и използва енергията като оръжие.

Въпреки новината, че потоците са възобновени, ЕС ще продължи да работи по плановете си за извънредни ситуации в случай на пълно спиране на доставките на газ от Русия. В тази връзка Комисията поиска от 27-те държави членки на съюза да намалят потреблението си на газ с 15% от 1-ви август тази година до 31-ви март 2023 г.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен