САЩ регистрираха първи случай на полиомиелит от десетилетие насам

Свят

22-07-2022, 15:57

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Съединените щати регистрираха вчера първи случай на полиомиелит след почти десет години. Това съобщават здравните служби в щата Ню Йорк, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Жител на окръг Рокланд, който се намира на 48 км северно от Манхатън, е дал положителна проба за заболяването, като неговият случай показва "верига на предаване от човек, който е получил перорална ваксина срещу полиомиелит", се казва в съобщението на службите.

Тази ваксина не се използва в Щатите от 2000 г., което предполага, че произходът на вируса би могъл да е "от място извън страната, където се използва този вид профилактика", уточняват нюйоркските санитарни власти. Те препоръчват на лекарите да наблюдават за евентуални нови случаи и призовават жителите на окръг Рокланд, които не са ваксинирани, да го направят.

Последният известен случай на полиомиелит в САЩ датира от 2013 г., по данни на американския Център за контрол и превенция на заболяванията.

Болестта, известна и като детски паралич, е изключително заразна и поразява в по-голямата си част деца до 5 години. Заболяването е практически изкоренено по света. От 1988 г. насам случаите са намалели с 99%, но въпреки това полиомиелитът е все още ендемичен в 125 страни, като са установени около 350 000 случая.

Заразяванията в Съединените щати намаляват сериозно в края на петдесетте и началото на шейсетте години на 20 век вследствие създаването на ваксина.

Пероралната ваксина срещу полиомиелит предпазва човек от заразяване, но той може да бъде преносител. Този вид паралич може да причини сериозно заболяване и парализа на неваксинираните.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен