Проф. Тодор Кантарджиев: Пикът на тази ковид вълна ще е през август

Общество

24-07-2022, 18:44

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите му вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен и ще мине през много хора

Ако започнеш сега да се ваксинираш, следващите месеци си защитен и от новите варианти. Август ще е пикът на тази COVID вълна. Това коментира проф. Тодор Кантарджиев за "На фокус с Лора Крумова" по Нова тв.

Той разкри, че вариантът на Омикрон БА.5 е доста заразен, затова ще мине през много хора.

"В момента от 1000 души 270 боледуват втори път - 27% доказано във Великобритания, защото вирусът много се измени. Има по-високо имунно бягство на вируса. Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки на ЕС ще получат от новата модифицирана ваксина", обясни медикът. 

По думите му е нужно изкаралите Омикрон и с реимунизация в предните 3-4 месеца могат да изчакат модифицираната ваксина през есента.

"Уязвимите групи задължително трябва да си поставят втори бустер. Новият вариант се кара доста по-леко, но ако много хора се разболеят, ще има и по-тежки случаи. Да проветряваме и да не се събираме на едно място. РЗИ-София вече направи 4 кабинета за имунизация. Преболедуването на Омикрон не предпазва много от своите варианти. Ваксините действат 3-4 месеца след бустера си. Есента всички държави членки ще получат от новата модифицирана ваксина", сподели той.

Според него симптомите са гърлобол, отпадналост, хрема.

"Инкубационният период е 3-4 дни от заразяване. При някои започва само с температура, бързите тестове до голяма степен показват дали има наличие на вируса, но е важно преди това да не си ял или пил, а пробата се взема дълбоко в гърлото. При PCR ще има по-ранно секвениране, тези тестове трябва да се върнат", подчерта професорът. И допълни, че преди 3 седмици е трябвало да се възстановят COVID зоните.

"Няма нищо лошо в градския транспорт да се носят маски. Хубаво е връщащите се от почивка няколко дни да са по вкъщи", призова проф. Кантарджиев.

Относно маймунската шарка той отбеляза, че е опасна за хора, допускащи близък контакт "кожа в кожа".

"96% от заболелите са мъже. Има много ниска смъртност. Няма причини за страх", увери той.