Тошко Йорданов: Можеше да получаваме по-евтин газ от Русия, но Асен Василев попречи

Политика

25-07-2022, 19:57

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Рашков има само един арест – на Борисов, който завърши позорно", каза председателят на ПГ на ИТН

Промените в закона за КПКОНПИ и назначаването на Бойко Рашков за шеф на комисията са различни неща, каза в интервю за предаването „Лице в лице“ Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Нали шефа на КПКОМПИ трябва да разследва престъпления за незаконно придобити средства. В момента Бойко Рашков да не е монахиня в девически манастир, той е начело на МВР една година. Би трябвало и в момента да разследва всякакви престъпления от всякакъв характер… Вярно имаше един арест – на  Бойко Борисов, който завърши позорно", обяви Йорданов.

Той напомни, че от записа от закритата среща на "Демократична България", става ясно, че са нужни технически промени в текстовете на закона за КПКОНПИ. По думите му проектът е "некадърно" преписан от проектозакон на ГЕРБ.

Йорданов обяви още, че проблемът с КЕВР се дължи на "юридическата некомпетентност на Лена Бориславова“.

"КЕВР го дължим на некомпетентността на Лена Бориславова. ПП прикрива своята некадърност и си измива ръцете с нас. Лена е некадърен юрист. Тази кантора, за която работи, направо не знам. Тя е слаб юрист, не знам как пише документи там, или ѝ ги пишат … не знам, но е слаб юрист“, заяви той и сподели, че няколко пъти Ива Митева е казвала, че нейните предложения са противоконституционни и дори е гласувала против в планарна зала.

По думите на депутата от ИТН министрите от квотата на партията са работили добре, но Кирил Петков и Асен Василев са им пречили да си вършат работата.

Като пример за зловредна намеса на Асен Василев той даде отказа от доставки на газ от Русия.

"Германия, Италия и Гърция със сигурност са държави от Европейския съюз, които по една схема се разплащат с руската държава и получават руски газ. Това явно е схема, която не нарушава санкциите, защото това са държави от ЕС, които настояват за санкции. Искането на  Николов (Александър Николов, министър на енергетиката от квотата на ИТН) е било ние да направим същото, да използваме същата схема, за да получаваме руски газ на 32% надолу. Човекът, който е брутално, е спрял това, се казва Асен Василев“, обясни Тошко Йорданов.

Помолен да даде оценки от 1 до 10 на министрите на ИТН, той даде 9 на Генчовска, а под 0 на Радостин Василев.

"На Генчовска 9. Радостин Василев, като върна назад и като си спомня колко лаеше, а сега става ясно какви пари е раздавал на кой ли не, оценката ми за него е под нулата. За Николов 5 или 6. Но искам да подчертая, че Василев и Петков пречеха на Николов и Гроздан Караджов да си вършат работата“, завърши той.