Дончев: Правителството беше несъстоятелно от гледна точка на това да свърши нещо

Политика

30-07-2022, 08:09

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според него правителството се е самосвалило

Изборите не са повод за радост нито за политиците, нито за хората. Освен всичко друго, чисто партийната полза не предполагаше да се правят избори веднага, най-хубавото беше промяната да продължи още, за да можем да видим всички измерения на промяната, и съм убеден, че от гледна точка на конюктурни, партийни ползи, щяха да бъдат повече, но щеше да е опасно за републиката, за обществото, за икономиката. Това каза Томислав Дончев замeстник-председател на ГЕРБ в предаването "Панорама" по БНТ.

Според него правителството се е самосвалило.

"То беше несъстоятелно от гледна точка на това да свърши нещо, абсурдно като политическа конструкция, накрая се оказа, че няма мнозинство в зала. Не, всеки грях на правителството не се превръща в наш успех", каза Дончев.

Той коментира доклада на комисията Митов по газовия въпрос, който не беше приет в парламентарна зала.

"Докладът изследва събитията свързани със спирането на доставките. Ако има нещо достойно за възмущение, това не е спряните доставки от Булгаргаз, проблемът е, че ние продължаваме да купуваме газ на по-висока цена през посредници, като има данни, че те са свързани с Газпром. Хем е на по-висока цена, хем минава през посредници. Цената е 30% по-висока от цената на Газпром и не правя спекулации. Газът се е вдигнал 10 пъти, аз не твърдя, че това е заслуга на това правителство, да кажем, че 1/3 е заслугата на това правителство", обясни Дончев.

"Русия е особен казус в българската политика, в българския обществен живот. Считам, че кой ще управлява България, коя партия ще присъства в парламента, трябва да се решава само и единствено от българските граждани", заяви Дончев.

Той каза още, че отдава сходството в позициите между ГЕРБ и президента Румен Радев на загрижеността по отношение на проблемите, които има държавата.

"За нас е важно да разширяваме подкрепата, ще отчетем успех ако сме първа политическа сила. Ще направим силна кампания", каза още Томислав Дончев.

"Един от шансовете на предстоящата кампания е да превърнем всички аргументи, с които са ни критикували в годините назад в наше основно оръжие", добави зам-председателят на ГЕРБ.