Служебното правителство встъпва в длъжност днес - кабинетът "Петков" предава властта

Политика

02-08-2022, 09:56

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Държавен вестник пък ще обнародва президентския указ, с който освен назначаването на правителство с номер 100, се разпуска и 47-ото Народно събрание и се насрочват парламентарни избори

Служебното правителство, което беше посочено от президента Румен Радев встъпва в длъжност. Това ще стане на официална церемония в 12.00 часа. Радев ще представи приоритетите на кабинета, начело на който застава Гълъб Донев.

В изпълнение на конституционните си задължения вчера президентът издаде указите за разпускане на 47-ото Народно събрание, като за 2 октомври са насрочени предсрочните парламентарни избори.

С отделен указ, считано от днес, Радев назначи четвъртия от 2017 г. свой служебен кабинет.

На посочения за служебен премиер Гълъб Донев държавният глава Румен Радев гласува доверие и в предходните три свои служебни правителства, в които Донев бе социален министър.

Служебният кабинет е от 21 министри. Донев ще има четирима заместници. Лазар Лазаров ще отговаря за  социалната политика.

Христо Алексиев, познат също от предишния служебен кабинет, поема ресор „Транспорт и съобщения“. Иван Демерджиев е силовият вицепремиер.  А Атанас Пеканов ще отговаря за  евросредствата.

След церемонията при президента, новите министри ще приемат властта от правителството на Кирил Петков. Първо служебният премиер ще поеме поста в Министерския съвет, а след това ще бъде предадена работата по министерства.