МЗ препоръчва втори бустер срещу COVID-19 при лица над 18 години, получили първична имунизация с ваксината на "Янсен"

Общество

02-08-2022, 11:30

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министерството на здравеопазването (МЗ) одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица на и над 18-годишна възраст, получили първична имунизация с ваксината на производителя "Янсен". Това съобщиха то пресслужбата на МЗ. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на "Янсен".

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за имащите първична имунизация с ваксината на "Янсен" за трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия; за пациенти на хронична диализа; за пациенти с онкохематологични заболявания. Препоръката е и за потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора; медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;
възрастни хора на и над 65 - годишна възраст.

В становището на Експертния съвет се посочва, че в Германия, Полша, Словакия, Малта и др. вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на "Янсен" заради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на регионалните здравни инспекции, в кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

От 3 август Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината на "Янсен", като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията. „Информационно обслужване“ АД вече работи по адаптиране функционалностите на системата.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.