Проф. Николай Витанов: В пика на COVID вълната сме

Общество

04-08-2022, 07:24

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той заяви, че във Варна, Бургас и Пловдив е започнал спад, а в София има задържане на броя на случаите

Тази седмица сме в пика на COVID вълната. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV математикът проф. Николай Витанов.

По думите му оттук нататък не се очакват съществени повишения.

Той заяви, че във Варна, Бургас и Пловдив е започнал спад, а в София има задържане на броя на случаите.

Според него мерките дават резултат и се очаква следващата седмица да започне спадът на заразените.

В по-малките области все още има ръст и очаква се сумарен спад, допълни проф. Витанов. Той отбеляза, че не вижда проблем да се промени срокът на карантината от 10 дни на по-малко.

„Ако посрещнем началото на учебната година с ниски стойности – под 50 нови случая на ден, тогава няма да има проблеми в началото на учебната година, че и октомври месец, че и до средата на ноември. Но тотално затваряне на училища, нещата, които бяха в предишните вълни, вече няма да има“, заяви математикът.

По отношение на следващата COVID вълна, проф. Витанов заяви, че тя се очаква в късната есен или началото на зимата, но не се очаква да страдаме повече, отколкото предната зимна вълна.

„Като дойде септември, октомври и хората, като се съберат в закрити помещения голямо количество, има два варианта – или ще си изкараме една нова вълна с настоящия вирус, или ще ни дойде това, което в момента се формира в Индия, като нов вариант, който е по-заразен от този", добави проф. Витанов.