Психолог: Нова опасна мода след райския газ заплашва здравето на младежите

Общество

08-08-2022, 12:35

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Превенцията трябва да започне вътре в семейството, не може да бъде тема табу", смята Мартин Ценов

След райския газ, нова мода при веществата, употребявани от подрастващите у нас. И отново – лесна достъпност и нулев контрол. Става дума за никотинови торбички - снус. Те са забранени за продажба на лица под 18 години, но това не спира разпространението им сред учениците и заради лесния достъп до веществото онлайн. 

"Статистиките показват, че винаги ще има интерес към различни разнообразни психоактивни вещества и ще продължава да има интерес сред младите и подрастващите хора. Те все повече търсят силни усещания. Това е много значим фактор за прибягването до употреба не само на стандартните психоактивни вещества, но и до нови разнообразни такива", обясни психологът Мартин Ценов пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че много млади хора използват достъпни от аптеките медикаменти, събират се на групи и всеки от тях закупува дадено вещество, като представят, че е необходимо за родител или близък. Психологът каза още, че това може да доведе до негативни ефекти върху здравето - може да се увреди паметта, вниманието и логиката на подрастващите, също така може да доведе до търсене на все по-силни усещания, тъй като се развива т. нар. толеранс.

"Има много голяма разлика между това, че един тийнейджър е експериментирал и след това се е отказал. Следващото ниво е употреба, която се осъществява няколко пъти в месеца, но след продължителна употреба може да се говори за вредната употреба, която се осъществява няколко пъти в седмицата. Зависимостта е тази, при която всекидневно по няколко пъти на ден се взима веществото. Експериментът не трябва да се подценява като ефект", коментира Ценов.

Той изтъкна, че след като тийнейджърът изпитва любопитство, това е сигнална лампа. По думите му има много фактори за проблемна употреба - семейната среда, училището, връстниците и личностни характеристики. Психологът подчерта, че ако не се обясни директно на тийнейджърите какви могат да бъдат последствията, те загърбват негативните ефекти и влизат в самозаблуда. 

"Наркотичните вещества са достъпни на българския пазар. Още повече, че повечето от тях са синтетика. Но не е само това. Дилъри има сред ученици, дилъри има до училището, дилъри има в градинките, дилъри има във всяко едно населено място, стига да има търсене. Превенция не е просто запознаване на тийнейджърите с ефектите на веществата, това може да събуди любопитство. Превенцията сред учениците е запознаване с последиците. Превенцията трябва да започне вътре в семейството, не може да бъде тема табу", настоя Ценов.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен